Protestantse godsdienst

Weinigen weten wat het vak Protestantse Godsdienst inhoudt, en er zijn ook veel misverstanden. Dus hier enkele toelichtingen.

Vooreerst zijn de lessen Protestantse Godsdienst toegankelijk voor alle leerlingen. In ons klasje zitten kinderen met een Protestantse of Evangelische achtergrond, maar ook kinderen die niet tot een bepaalde kerkgemeenschap behoren. Ze geloven in God, of in Iets (of twijfelen aan het bestaan van een god) en hun ouders gaan niet naar een kerk. Ook zij zijn welkom.

Tijdens de lessen maken de kinderen kennis met de aloude en spannende verhalen uit de Bijbel. Naar aanleiding van de Bijbelverhalen (en andere verhalen) komen thema’s aan bod als vriendschap, geluk, ruzie, vertrouwen, verdriet, hoop, samenleven. We praten met de kinderen over wat de verhalen bij hen oproepen. Zo leren ze zelf kritisch nadenken over levensbeschouwelijke vragen en thema’s en krijgen christelijke waarden inhoud.

In de derde graad gaan wij dieper in op de geschiedkundige context van de Bijbelverhalen en het ontstaan van Bijbel en kerken.

Het mag duidelijk zijn dat wij geen specifieke kerk aanprijzen of naar voren schuiven. Op school hebben wij een pedagogische taak; Wij begeleiden de kinderen om hun eigen weg te vinden, met respect voor de overtuiging van hun ouders.

Overeenkomsten met Katholieke Godsdienst:
- de Bijbelse verhalentraditie, met reflectie naar de leefwereld van kinderen.
- leren wat geloven in God kan betekenen.

Verschillen met Katholieke Godsdienst:
- geen eerste en plechtige communie
- geen heiligen, geen paus of bisschoppen, geen kloosters (en dus geen lessen daarover)
- geen rituele gebeden (dus geen “Onze Vader” en “Wees gegroet” van buiten leren)

Overeenkomsten met Zedenleer:
- de vrijheid om een eigen mening te hebben en te vormen.
- praten over eigen ideeën en ervaringen, en stilstaan bij gevoelens.
- andere meningen leren kennen en waarderen.

Verschillen met Zedenleer:
-rekening houden met het bestaan van een God, en dat wat groter en ruimer is dan ons denken.

Voor vragen of een gesprekje: neem gerust contact op.
Juf Marleen